» Bröllopsfotograf i Skåne - Norekefoto förevigar Er speciella dag

Masthead header

To retouch or not to retouch, that is the question

Up until a few years ago, I was opposed to the idea of retouching.  People should accept themselves as they are and wear their scars and wrinkles with pride.  Perhaps happened when I turned 40, but it would seem that the older I get, the more fond i become of photoshop.  Pimples can be erased with the click of my mouse.  Teeth can easily be whitened, and one can turn back the clock on wrinkles.  The problem is, if you’re not careful, your subject could end up looking as plastic as a barbie doll, and I would consider that far worse than having wrinkles or acne.

So how much do I retouch?  Unless I receive specific instructions otherwise, I will retouch the images which are chosen for prints or enlargements so that the subject looks like they’re having a good day.  Pimples and temporary blemishes are removed.  Dark circles under the eyes are lightened.  Eyes are brightened, teeth are whitened, and wrinkles are reduced.  I’d compare it to having a professional make up artist, but not a plastic surgeon.

Here beautiful Eva has graciously allowed me to show an example of how much I usually retouch with this before and after.

 

Fram till för några år sedan gillade jag inte retouchering.  Jag tyckte att folk skulle acceptera sig själva som de är och vara stolta över sina wrinkor och ärr.  Kankse hände det när jag fylled 40, men det verkar som ju äldre jag blir, ju mer jag gillar photoshop.  Finnar försvinner, tänder blir vitare, och man kan helt enkelt vrida tillbaka klockan på wrinkor.  Problemet är, om man inte är försiktigt, då kan någon ser ut lika plastaktig som en barbiedocka.  Det tycker jag är betydligt värre än att ha wrinkor eller dålig hy.

Hur mycket retoucherar jag?  Om inte kunder begär annat, retoucherar jag bilderna som är utvalda till utskrift eller förstorigar så att motivet ser ut att ha en bra dag.  Finnar och kortvariga blemmor trollar jag bort.  Mörka cirklar under ögonen blir ljusare.  Tänderna och ögonen blir vitare och wrinkor minskar.  Jag skulle jämföra vad jag gör med en bra sminkös, men inte en plastikkirurg.

Tack vackra Eva som har tillåtit mig att visa exemplet på retouchering.

 

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

BACK TO TOP|CONTACT ME|SHARE ON FACEBOOK|SUBSCRIBE (RSS)